Dirigenter og instruktører

Dirigenter og instruktører Sommermusikkskolen 2020

 

 

Dirigent for Aspirantorkesteret - Lars Marius Hølås

Lars Marius Hølås, Foto: Ole Wuttudal

Lars Marius Hølås (f.1990) har en mastergrad i utøvende bratsj ved Trondheim Musikkonservatorium. Han startet som fiolinist ved Trondheim Kommunale Kulturskole som 5 åring, og det tok nesten et tiår før han bestemte seg for å spille bratsj.

Han hadde Åse Mette Schøyen som bratsjlærer på kulturskolen,

og Sven Olav Lyngstad da han begynte på Musikklinjen på Trondheim Katedralskole.

På institutt for musikk hadde han Ole Wuttudahl som lærer, og et semester med Björn Sjögren. Har hatt langtidsvikariat i Trondheim Symfoniorkester og er en aktiv frilansmusiker med bl.a. TrondheimSolistene hvor han vært på turnè i bl.a. India, Palestina og England. Er ellers veldig glad i å undervise, og har noen fiolinelever på kulturskolen i tillegg til å være dirigent for Heimdal skoleorkester.

Dirigent for Hovedorkesteret - Kristin Jæger

Kristin Jæger er fra Bodø, der hun begynte som fiolinelev på musikkskolen som 7-åring. Etter tre år på fiolin fikk hun prøve å spille bratsj på sommerkurs, og ble umiddelbart hektet. Kristin har grunnutdanning og mastergrad i utøvende musikk med bratsj som hovedinstrument fra NTNU Institutt for musikk og Norges Musikkhøgskole. Etter studiene var hun ansatt som nestgruppeleder i bratsjgruppen i Bergen Filharmoniske Orkester (2006-2014) og som solobratsjist i Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester (2010/2011). Som frilanser har hun jobbet som bratsjist i alle norske symfoniorkestre, kammerorkesteret TrondheimSolistene og vært fast medlem i samtidsensemblet Bit20. I flere av orkestrene har hun også frilanset som fiolinist. Hun har også undervist ved ulike kulturskoler og sommerkurs, og etter fullført pedagogisk utdanning ved Norges Musikkhøgskole i 2016 fikk hun jobb i kulturskolen i Trondheim. I tillegg til å undervise ved kulturskolen dirigerer hun aspirantorkesteret i Strinda Strykeorkester og jobber som frilansfiolinist i ulike orkestre og ensembler.

Dirigent for Kammerorkesteret - Daniel Lyngstad

 

Fiolinisten Daniel Lyngstad (f. 1991) er en aktiv kammer- og frilansmusiker med baser i Oslo, Trondheim og København. Daniel er siden høsten 2018 ansatt på 1-års kontrakt som 1. fiolinist i Operaorkesteret ved DNO&B og kombinerer dette med sin øvrige musikkvirksomhet. Daniel har utdannelse fra Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med lærerne Geir Inge Lotsberg og Serguei Azizian. Han har vært dirigent for kammerorkesteret ved Sommermusikkskolen 2014-2016, men har siden 2017 overtatt jobben som daglig leder.

 

Våren 2016 var Daniel ansatt på kontrakt i Trondheim Symfoniorkester og Trondheimssolistene. I 2017 var han midlertidig ansatt i 1. fiolingruppen i Copenhagen Phil. Videre har han blant annet jobbet regelmessig med Oslo Camerata, Arctic Philharmonic, Diamanten Strings, Barokkanerne og Trondheim Barokk.

Som alternerende førstefiolinist i strykekvartetten Quartetto Testosterone har han holdt konserter på festivaler som Harmos festival (Portugal), Oslo Quartet Series, Risør Kammmermusikkfestival, Festspillene i Nord-Norge samt i Carnegie Hall i 2016. Kvartetten ble i 2013 nominert til ECMA (European Chamber Music Academy) i Wien, vant 1. pris i Ungdommens Musikkmesterskap i 2011 og var finalist ved Rimbotti International String Quartet Competition i Firenze i 2014.

Utover dette er Daniel medstifter og tidligere leder av kammermusikkfestivalen Fagerborgfestspillene 2014, produksjonsleder ved Valdres Sommersymfoni siden 2016, konsertmester ved en rekke prosjekt for Ungdomssymfonikerne i perioden 2011-2014 og var prosjektleder for mentorprogrammet Crescendo under Festspillene i Bergen i 2018.

 

Fiolininstruktør - Fride Johansen

Fride begynte å spille fiolin som femåring ved Trondheim kommunale kulturskole. Etter noen år begynte hun i Åsvang skoles strykeorkester/kammerorkester (Strinda) og spilte der i mange år. Hun gikk også på Lørdagsskolen ved Trondheim kommunale kulturskole fram til hun startet på musikklinja ved Trondheim Katedralskole i 2005. I 2008 begynte hun sin bachelor i musikk ved NTNU. I 2010/11 hadde hun et utvekslingsår ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, her hadde hun den svenske fiolinisten Cecilia Zilliacus som lærer. Er nå inne i masterstudiet- også disse ved NTNU, Institutt for musikk i Trondheim - her under Marianne Thorsen og Bård Monsen. Året 2013/14 var hun et år i Wien og studerte ved Universitat für musik und darstellende kunst. Her hadde hun professor Klaus Mätzel som lærer.

 

Hun er aktiv både i orkester og i kammergrupper, blant annet i en strykekvartett og en klaverkvartett - med sistnevnte har hun høsten 2011 spilt på masterclass med Kim Kashkashian. I Juniorsolistene - rekruteringsorkesteret til TrondheimSolistene var hun medlem i flere år, også som solist. Hun spiller nå mye i TrondheimSolistene, hbor hun har vært med på prosjekter med blant andre Mischa Maisky, Sissel Kyrkjebø og Secret Garden. Høsten 2012 var hun med TrondheimSolistene på en tre ukers lang europaturnè med den annerkjente fiolinisten Anne Sophie Mutter. Spiller også regelmessig i Trondheim Symfoniorkester. Hun er en flittig benyttet fiolinist i ulike frilansoppdrag.

Fiolininstruktør - Matias Jentoft

Matias Jentoft er en 28-år gammel frilans fiolinist og lærer som har spilt i både innland og utland gjennom 20 år. Hans musikalske hovedinteresse ligger i å spille i orkester og å undervise i samspill, men han har gjennom sitt mastergradsprosjekt ved Norges Musikkhøgskole opparbeidet seg et program der solofiolinens muligheter står i fokus. De siste årene har han vært frilans fiolinist med base i Oslo, og noen av arbeidsgiverne har vært KORK, Stavanger Symfoniorkester, Holland America Line samt egenproduserte prosjekter. Han har undervist fiolinelever hos Småstrykerne på Ullevål Skole, på Foss vgs. og på Maya Musikk- og Kulturskole, samt vært instruktør på Ringerike Sommersymfoni. Han synes at sommerkurs er det kuleste med å spille et instrument.

Fiolininstruktør - Cathrine Rossbach Heier

Etter å ha gått musikklinjen på Trondhjems Katedralskole begynte jeg på NTNU Institutt for musikk på utøvende fiolin. Lærerne mine var Bjarne Fiskum, Bård Monsen og Marianne Thorsen, og våren 2013 tok jeg min bachelor eksamen. Under studietiden var jeg konsertmester i Studentersamfundets Symfoniorkester, og var med i TrondheimSolistene. Jeg har også vært med i Ungdomssymfonikerne 2010, 2011, 2012 og 2013.

Under studietiden jobbet jeg mye i kulturskolen i Trondheim som vikar, og ble fast dirigent for Strinda Aspirantorkester høsten 2010. Jeg oppdaget under studietiden at jeg trivdes veldig godt med å undervise, og bestemte meg derfor å ta et årsstudium i pedagogikk på Norges Musikkhøgskole året 2013/2014. Januar 2014 ble jeg ansatt som daglig leder for Sommermusikkskolen i Trondheim.

Året 2015/2016 hadde jeg ett års vikariat i 85% (41 elever) ved Lørenskog musikk- og kulturskole. Jeg har alltid vært glad i å undervise barne og unge, og tok dette året inn 14 nybegynnere i alderen 4 til 8 år.

Fra høsten 2016 har jeg jobbet i Sørum Kulturskole som fiolinpedagog i 25% stilling. Jeg begynte samme høst som fiolinpedagog i Nittedal for «stryk i skolen». Her er jeg rundt i hele Nittedal og underviser alle 2.klassinger i fiolin.

I Trondheim Kommunale Kulturskole har jeg jobbet med minifiolin-opplegget, noe jeg har tatt med meg i min undervisning her nede på Østlandet. Mini-opplegget har musikkgleden i fokus, sanger og notelære fra første spilletime. Jeg er som lærer opptatt av at fiolinundervisningen skal være tilpasset elevene, og at fokuset skal være på spilleglede og mestring.

Jeg er kunstnerisk leder for Tåsen Strings.

Fiolininstruktør - Rannveig Ryeng

Rannveig Ryeng er en allsidig fiolinist fra Trondheim. Hun har sin utøvende utdannelse fra Norges Musikkhøgskole i Oslo, der hun hadde Terje Moe Hansen som lærer. Hun er en aktiv frilansmusiker som de siste årene har jobbet i bl.a. Trondheimsolistene og Trondheim Symfoniorkester og Nidaros Strykekvartett. Hun har medvirket på teaterproduksjoner ved Det Norske Teatret, Christiania Teater og Trøndelag Teater. Hun er også fiolinlærer ved Trondheim Kommunale Kulturskole og dirigent for Heimdal Skoleorkester. I tillegg til dette har Rannveig mange års erfaring innenfor sjangeren argentinsk tango, og er fiolinist i flere prisbelønte tangoensembler.

Fiolininstruktør - Kaja Rogers

Kaja er dirigent i Øya Strykeorkesters juniororkester. Hun jobber ellers som frilans fiolinist i orkestre som TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester og Nescio ensemble.

Bratsjinstruktør - Ragnar Heier Hovd

Bratsjisten Ragnar Heier Hovd (f. 1992) tok bachelor på Royal Academy of Music i London hvor han hadde James Sleigh som lærer. Deretter tok han master i orkesterspill ved Høgskolan for scen och musik i Gøteborg hvor han hadde Per Høgberg som lærer.

Han er også aktivit i freelance miljøet og har spilt med blant annet Gøteborg symfoniker, Trondheimssolistene og Scene Finnmark. Hvor han har vært med på turneer til forskjellige land som England, Tyskland og Russland. For tiden jobber Ragnar som fiolin- og bratsjlærer ved kulturskolen i Sandnes, og til høsten skal han undervise i fiolin, bratsj og orkester ved kulturskolene i Egersund og Stavanger.

Bratsjinstruktør - Kristoffer Bjerke Gjærde

Kristoffer Bjerke Gjærde (f. 1984) har siden 2013 vært fast ansatt i Trondheim Symfoniorkester.

Han begynte å spille fiolin som 7-åring ved Fræna Musikk- og Kulturskole, og fortsatte sine fiolinstudier i Trondheim for Bjarne Fiskum, Bård Monsen og Marianne Thorsen, hvor han fullførte sin mastergrad 2011.

Etterpå fulgte bratsj- og kammermusikkstudier ved Edsbergs Slott ved KMH i Stockholm, for prof. Pascal Siffert og Malin Broman, med mastereksamen i 2013.

I tillegg til fiolin- og bratsjstudiene har Kristoffer vært aktiv som medlem i TrondheimSolistene, med et titalls plateinnspillinger og turnèer siden 2005, og som kammermusiker i Norge og Sverige. I 2012 mottok Kristoffer stipend fra Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm.

Celloinstruktør - Karoline Brevik

Cellisten Karoline Brevik er frilansemusiker med base i Trondheim. Her jobber hun blant annet i TrondheimSolistene, som vikar i Trondheim Symfoniorkester, diverse annen frilansing, og som cellolærer på Trondheim Kommunale Kulturskole. Hun har også jobbet med VefsnEnsemblet, Mosjøen Kulturskole og i spelet ’Maren – dømt til døden’. Hun driver også viseprosjektet ’Norsk Sangbok’ i samarbeid med Gunhild Hjertås og Håvard Flatjord Netland. Hun har sin bakgrunn i musikkmiljøet Trondheim, og studerte utøvende musikk i 6 år ved Royal College of Music i London. Karoline er i utgangspunktet klassisk skolert, men jobber gjerne med et bredt sjangerspektrum. Hun opptrer både som solist, kammermusiker og orkestermusiker.

Celloinstruktør - Cecilie Koch

Ansatt som cellist i Trondheim Symfoniorkester og Opera i kombinert stilling med TrondheimSolistene. Hun har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Norges Musikkhøgskole med Øyvind Gimse og Aage Kvalbein som lærere. Har spilt i flere norske orkestre, og har vært stipendiat i Oslo Filharmoniske Orkester. Har turnert store deler av Europa, samt Sør-Amerika og Asia. Har undervist på talentprogrammet «Unge Musikere» i flere år, samt vært vikar med Institutt for Musikk, NTNU, og ved Trondheim kommunale kulturskole. Har blant annet blitt brukt som instruktør i NUSO og SymfOrch.

Kontrabassinstruktør - Mathias Gran

Mathias Gran (født 17.mai 1990) studerer direksjon ved Norges Musikkhøgskole under professor Ole Kristian Ruud og  førsteamanuensis Sigmund Torp. Han har dirigert på masterclass med kjente dirigenter som Juanjo Mena, Walter Weller og Lior Shambadal foran ensembler som Minsk kammerokester og Trondheim Symfoniorkester.

 

Mathias begynte å spille piano som seksåring. Etter endt videregående i Sandefjord tok han et år ved Toneheim Folkehøgskole. Her gikk han fra å være en pianist til å bli kontrabassist! Han skrev samme året en opera, Julenisseoperaen, som ble fremført på Folkehøgskolen.

 

Etter Toneheim gikk Mathias to å på konservatoriet (NTNU) i Trondheim på utøvende kontrabass med Göran Sjölin som lærer. Under studietiden i Trondheim var han med i Studentersamfundets Symfoniorkester og brukt som ekstrabassist i TrondheimSolistene. Han ble også brukt som vikar for dirigentene i Strinda Strykeorkester. Videre begynte Mathias på direksjon ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til direksjonstimer ha han kontrabasstimer hos Dan Styffe.

Daglig leder - My Wilsberg


My Wilsberg (f.1992) er utdannet fiolinist ved Det Kgl. Danske Musikkkonservatorum, Norges Musikkhøgskole og Institutt for Musikk NTNU, med lærerne Serguei Azizian, Morten Carlsen og Marianne Thorsen. Hun har videre fullført praktisk-pedagogisk utdannelse ved Institutt for lærerutdanning NTNU, samt administrasjon og ledelse ved Norges Musikkhøgskole.

 

Hun har undervist ved ulike Kulturskoler før hun flyttet til Trondheim i 2016. Siden høsten 2016 har hun undervist ved Trondheim Kommunale Kulturskole og har siden 2017 vært engasjert som dirigent for Heimdal aspirantorkester. I tillegg til å undervise ved Kulturskolen jobber hun som frilansfiolinist i Trondheim Symfoniorkester, Trondheimssolistene og Oslofjord Kammerfilharmoni.